Yağan yağmur sonrasında öncelikle yerde olan eşyaları üst bölgelere kaldırmak gerekiyor. Ardından evin içinde biriken su varsa tahliye etmek gerekiyor. Suyu dışarı tahliye ettikten sonra evin içinde koltukların altında biriken çamurları süpürüp temizleyin.
Contents
- 1 Evimi su bastı ne yapmalıyım?
- 2 Evimizi su bastığında nereyi aramalıyız?
- 3 Su baskını için hangi numarayı aramalıyız?
- 4 Logar taşması nasıl engellenir?
- 5 Evimi su basti sigorta karşılar mı?
- 6 Evi niye su basar?
- 7 Eve nasıl su basar?
- 8 Sel sırasında yapılacak şeyler nelerdir?
- 9 Su baskını neden olur?
- 10 Itfaiye ne zaman aranır?
- 11 Selden korunmak için neler yapılmalı?
- 12 Ani seller kaç saatte oluşur?
- 13 Kanalizasyon patlaması neden olur?
- 14 Kanalizasyon masraflarını kim öder?
- 15 Gider neden taşar?
Evimi su bastı ne yapmalıyım?
Evinizde bir su sızıntısı gerçekleştiğinde neler yapabileceğinizi ve gelecekte bu sızıntıların gerçekleşmesini nasıl önleyebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.
- Suyu kapatın.
- Kaynağı tanımlayın.
- Fazla suyu boşaltın.
- Kurutma işlemine başlayın.
- Gelecekteki sızıntılara karşı önlem alın.
Evimizi su bastığında nereyi aramalıyız?
İtfaiye, Polis, Hızır acil, AKOM ve sigorta şirketiniz gibi yararlı numaraların listesini hatırlayacağınız bir yerde bulundurun.
Su baskını için hangi numarayı aramalıyız?
Su baskını ihbarlarınızı Itfaiye Müdürlüğü’nün 110 numaralı telefonuna bildirebilirsiniz. AKS 110 sel baskını, deprem, göçük gibi afetlerde de yanınızdadır. 110 numarayı tuşlayarak gerekli bilgileri, ilgililere veriniz.
Logar taşması nasıl engellenir?
Şehir kanalizasyon sisteminin yetersiz olduğu yerlerde, Yağmur suyu basmasının ve lağım taşmasını önlemek için bina logarına çekvalf monte edilmesi gerekir. Çekvalf kanalizasyon sistemine montaj edilen tek yönlü çalışan önleyici bir mekanizmadır.
Evimi su basti sigorta karşılar mı?
Su basması teminatı ise konut sigortası poliçenize ekletebileceğiniz en gerekli teminatlardan biridir. Evinizde sel, su baskını olur ve maddi zarar ortaya çıkarsa da konut sigortası poliçeniz hasar giderlerini sizin için öder.
Evi niye su basar?
Yağmur yağdığında bazı altyapı yetersizliğinden dolayı bazı yağmur suyu kanalları yetersiz kalır. Böylelikle evleri ve işyerlerini su basar. Yağan yağmur sonrasında öncelikle yerde olan eşyaları üst bölgelere kaldırmak gerekiyor. Ardından evin içinde biriken su varsa tahliye etmek gerekiyor.
Eve nasıl su basar?
Su Basması Nedenleri Özellikle eski yerleşim yerlerinde ve eski binalarda, suyun tazyiki arttığında evde tazyik düzenleyici yoksa borular patlayabiliyor. Beyaz eşyalardaki tıkanıklıklar, boru patlamaları su basmasına sebep olabiliyor. Kanalizasyon tıkanıklığı nedeniyle evleri su basabiliyor.
Sel sırasında yapılacak şeyler nelerdir?
Su yatağı ve çukur bölgeler hemen terk edilmelidir. Sel bölgesini hemen terk ederek yüksek ve güvenli bölgelere gitmeli ancak asla sudan karşıdan karşıya geçmeye çalışılmamalıdır, çünkü su aniden derinleşebilir. Özellikle geceleri, selin tehlikelerini görmek güçleşeceğinden daha dikkatli olunmalıdır.
Su baskını neden olur?
Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj sistemlerindeki yetersizlik sonucu ana nehir kanallarının tamamen dolu olması ile meydana gelen taşmalar sonucu oluşan sellerdir. Dağlık bölgelerde ise seller kar erimesi veya yağışla birleşen karsuyundan meydana gelir.
Itfaiye ne zaman aranır?
110 İtfaiye: Yangın ve itfai olaylarla ilgili acil yardım ihtiyacı duyduğunuzda arayabilirsiniz.
Selden korunmak için neler yapılmalı?
“Güvende olun”
- Yüksek yerlere çıkın.
- Asla sel suyu içinde araba kullanmayın,ölümlerin %80 ninin araç içinde olduğunu unutmayın.
- Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin.
- Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın.
- Hızla akan 15-20 cm derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın.
Ani seller kaç saatte oluşur?
Genellikle bir hafta veya daha uzun bir süre içinde gelişen sellere yavaş sel, bir-iki gün içinde oluşan sellere hızlı sel, saatlik süre içinde oluşan sellere ani sel denir.
Kanalizasyon patlaması neden olur?
Kanalizasyonların tıkanması sonucu, bodrum katlarını su basmasına lağım patlaması denilmektedir. Çünkü logar borusu tıkandığı zaman, en yakın çıkış bodrum kat olduğundan lağım borusundaki basıncın etkisiyle geri tepme olur ve bodrum katta lağım taşmaları meydana gelebilir.
Kanalizasyon masraflarını kim öder?
Evin içinde hiç oturmasa dahi sorumludur. Bazıları eşyalarını barındırmak için ev kiralayabiliyorlar. Ancak sorun ev içinde değilde, bina logarlarında, kanalizasyon borularında meydana gelmiş ise sorumluluk ev sahibine aittir. Ama çoğu zamanlarda kiracılar bu masrafı öderler.
Gider neden taşar?
Bunlar şöyle sıralanabilir; Gider borusuna kaçırılan bez, saç, kıl, ıslak mendil, kâğıt vb. Zamanla borularda oluşan pislikler ve gidere akıtılan çamur, pis su vb. maddeler nedeni ile boruda oluşan taşlaşmalar. Tuvalet taşının içine ya da klozete kaçırılan koku, oyuncak, bez ya da herhangi bir eşya.