Bir yılda 6-8 kez biçim yapılabilmekte ve yıllık su tüketimi sıcak yörelerde 2500 mm ye kadar varmaktadır. Nisan,Mayıs ve Eylül aylarında 15 gün arayla, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise 10 günde bir sulanmalıdır. Her sulamada toprağın 0-120 cm si tarla kapasitesine getirilecek şekilde su verilmelidir.
Contents
- 1 Yonca sulama nasıl yapılır?
- 2 Yonca dekara ne kadar su ister?
- 3 Yonca ne zaman büyür?
- 4 Yonca için ne gerekli?
- 5 Yonca ne sıklıkla sulanır?
- 6 Yonca Bicimden kaç gün sonra sulanır?
- 7 1 dönümden kaç yonca balyası çıkar?
- 8 1 dönüme ne kadar su verilir?
- 9 1 dekara kaç kilo yonca ekilir?
- 10 Yonca tohumu ekildikten kaç gün sonra çıkar?
- 11 Yonca kaç günde çiçek açar?
- 12 Yonca ne zaman hasat edilir?
- 13 Yonca hangi hayvana ne kadar verilir?
- 14 Yonca ile birlikte ne ekilir?
- 15 Yonca tarımı nasıl yapılır?
Yonca sulama nasıl yapılır?
Yoncada genellikle sulama sayısı biçim sayısına bağlıdır. Genel olarak yoncayı biçimden bir hafta önce ve bir hafta sonra olmak üzere iki kez sulamak uygundur. Özellikle ilk yıllarda yoncanın daha fazla suya ihtiyacı vardır. Yonca tesisleri salma veya yağmurlama sistem- leri ile sulanabilir.
Yonca dekara ne kadar su ister?
Yoncanın yıllık su ihtiyacı yaklaşık 1250-1300 mm’dir. Yaz aylarında su isteği aylık 250-300 mm civarındadır. Bu miktar, tarla yüzeyinde 25-30 cm su demektir. Suyun iki haftada bir defa verilmesi (yaklaşık 15 cm) verimi daha fazla teşvik etmektedir.
Yonca ne zaman büyür?
Yonca biçimi için en uygun saat sabah saatleridir. Eğer tohum tahsil etmek istiyorsak bunun için en iyi dönem üçüncü yılın (üçüncü ekim) haziran-temmuz aylarıdır. Fakat bu durumda, her 35-45 günde bir hasat yapamayız, çünkü çiçeğin çiçek açmasına ve ayrıca tohum üretebilmesi için zaman tanımalıyız.
Yonca için ne gerekli?
Yonca tınlı, az kumlu ve yeterli miktarda kireç içeren topraklarda daha iyi gelişmektedir. Kök derinliği fazla olduğundan toprak tabakasının da derin olması gerekir. Fakat tabanda durgun su olursa bitki köklerinde çürümeler görülebilir. Yonca aşırı tuzlu ve asitli topraklardan hoşlanmaz.
Yonca ne sıklıkla sulanır?
Nisan,Mayıs ve Eylül aylarında 15 gün arayla, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise 10 günde bir sulanmalıdır. Her sulamada toprağın 0-120 cm si tarla kapasitesine getirilecek şekilde su verilmelidir. Yonca sulamasında dikkat edilecek önemli bir husus her biçimden sonra mutlaka sulanmalıdır.
Yonca Bicimden kaç gün sonra sulanır?
Genellikle son sulama hasattan 3-10 gün önce gerçekleşir. Yonca, uzun köklü bir bitkidir ve bu nedenle sık sık sulama uygulamaları yapılmadan da uzun süre dayanabilir. Fakat, yaz aylarından sonra, toplam 45 günlük kuraklık döneminde sulama yapılmazsa, çoğu yonca bitkisi zarar görecek ve yok olacaktır.
1 dönümden kaç yonca balyası çıkar?
18kg ile 20 kg arası 10-12 balya çıkar. Bursa iznik iyi bakımlı 1 dönüm Yonca tarlasindan 20-25 balya (28kg) Yonca çıkmaktadır.
1 dönüme ne kadar su verilir?
dondan son don tarihine kadar geçen periyottur. kilogram (litre) olarak verilen sudur. Bir m2 alana 67 mm su vermek için 67 kg, bir dekara ise 67.000 kg (67m3) su vermek gerekir.
1 dekara kaç kilo yonca ekilir?
Ekim yonca mibzeri ile bire ayarlanmış, yoksa sıfıra ayarlanmış hububat mibzeri ile yapılır ve üzerinden merdane geçirilir. Dekara 2 – 3 kg tohum yeterli olmaktadır.
Yonca tohumu ekildikten kaç gün sonra çıkar?
Ekim Zamanı: Genel olarak yoncanın sonbaharda ekilmesi arzu edilir. Böylece ilk ekim yılında daha fazla ürün alınır. Ancak Orta Anadolu ve kışı sert geçen bölgelerde ilkbahar ekimi yapılması tavsiye edilir. Tohumlar 16-18 oC’de yaklaşık 7 günde çimlenir.
Yonca kaç günde çiçek açar?
Uyku yoncası ya da sahte yonca isimleriyle de bilinen süs yoncası ilkbahar – yaz aylarında iki üç haftalığına çiçek açar.
Yonca ne zaman hasat edilir?
Hasat işlemi normalde çiçeklenmeden hemen önce gerçekleşmektedir. Yonca biçimi için en uygun zaman sabah saatleridir. Eğer tohum almak istiyorsanız bunun için en iyi dönem üçüncü yılın haziran-temmuz ayları arasında değişmektedir.
Yonca hangi hayvana ne kadar verilir?
Bir süt ineğine günde en fazla 40-45 kg.’a kadar soldurulmuş yeşil yonca verilebilir. Günlük verilebilecek kuru yonca otu miktarı ise en fazla 8 kg. dır.
Yonca ile birlikte ne ekilir?
Yoncanın Ekimi Yonca sulanan alanlarda buğday, arpa veya yulaf gibi bir tahıl ile karışık ekilebilir (Resim 5). Bu uygulama hem birinci yılda tarladan daha fazla ürün alınmasını sağlar, hem de tarlayı yabancı otların istilasından korur.
Yonca tarımı nasıl yapılır?
Yonca ekimi serpme ve sıraya ekim şeklinde yapılmaktadır. Bunun için safiyeti tam olan tohumluktan serpme ekimlerde her dekar için 3-4 kg, mibzerle sıraya ekimde her dekar için 2-2,5 kg. kullanılması yeterli olur. Sıra arası yağışlı yerlerde 15-20 cm, kuru bölgelerde ise 30 cm olmalıdır.